dinsdag 15 september 2009

Verheug uw collega's met twee nieuwe woorden: "Ortolaan" en "Armagnac"



Hebben we vandaag de dag het illegale gerecht de Casu Marzu, vroeger moest je je illegale eetbehoeftes botvieren op de Ortolaan. Gelukkig hoefde je er geen bril bij op te doen tijdens het eten maar maar was het gebruik om een doek op je hoofd te doen tijdens het eten tegen het 'spatten' welteverstaan:

"Het eten en het bereiden van een ortolaan is een heel ritueel. Ze worden levend in een met voer gevuld donker doosje gehouden. Omdat ze vooral 's nachts eten, blijven ze eten en mesten ze zichzelf vet. Dan worden ze levend verdronken in Armagnac en in een hete oven geroosterd. Na acht minuten wordt de ortolaan geserveerd; de fijnproever dient het hete beestje in één keer helemaal in de mond te nemen, en gedurende een kwartier te fijn te kauwen. Het eten van een ortolaan dient te gebeuren met een servet over het hoofd, om te spatten te voorkomen, of om zich beter te kunnen concentreren op de exquise, maar illegale dis."

Ik vraag me dan af wat er na 15 minuten kauwen nog zou moet spatten..

1 opmerking:

Edwin Martin zei

Ik vraag me af wie dit gerecht bedacht heeft en hoeveel andere vogeltjes deze persoon eerst heeft uitgeprobeerd.